Opbouw van het traject

10 consulten

Het traject bestaat uit 10 consulten. De eerste drie consulten vinden plaats met elk een week ertussen. Het vierde en vijfde consult na telkens twee weken. De volgende vier consulten om de drie weken en aan het einde van de zes maanden hebben we een afsluitend consult.

Ondersteuning in het cliëntportaal

Gedurende de zes maanden krijg je ondersteuning van het traject middels onder meer audio- en video materiaal. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld de Epiphora oefeningen niet meteen te onthouden als ik die (online) heb voorgedaan. Ook zullen bepaalde opdrachten via video worden uitgelegd en voorgedaan.

Fasen van herstel

Technieken die je in alle drie fasen van je herstel gaat toepassen:

  • Buteyko technieken om het ademhalingscentrum resetten naar een gezond ademvolume
  • Epiphora oefeningen om de doorbloeding te verbeteren en de signaalverwerking van de hersenen te verbeteren
  • Effectieve makkelijk toepasbare ontspanningstechnieken uit Lichaamswerk en mindfulness
  • Polyvagaaltechnieken die het zenuwstelsel helpen rustiger te worden 

Fase 1
Resetten

Overbelasting van het lichaam vraagt in de eerste plaats om meer energie voor herstel. Daarom wordt in de eerste weken regelmatig geoefend om de ademhaling weer gezond te maken en het lichaam in mentale en fysieke ontspanning te brengen. Ook ga je op een gezonde manier bewegen.

Fase 2
Heroriënteren

Als er ruimte voor komt ga je  evalueren waar het in het verleden fout ging en hoe het in de toekomst beter zou kunnen. Daar komen wensen uit die je concreet gaat maken voor de derde fase.

Ook ga je drie consulten MatriXcoaching volgen. Mathilde Scheffer heeft als gecertificeerd MatriXcoach  jaren ervaring met deze bijzondere methode en begeleid je op het gebied van ‘het opruimen van je hoofd’, oftewel onnodige gedachten en overtuigingen laten oplossen. 

Fase 3
Integreren

Als vervolg op het onderzoek naar ongewenste en ongezonde gedragspatronen in de herorientatiefase ga je gezonde  gedragspatronen in de plaats brengen van ongezonde. Als je die weg van bewuste aanpassing van je levensstijl bent ingeslagen voorkom je herhaling van mentale en fysieke uitputting in de toekomst.  

Heldere indeling van de dag

Als je weinig energie hebt is het lastig telkens weer te bedenken wat je zou kunnen of moeten doen. Er bestaat de neiging te weinig in actie te komen of juist te overdrijven, bijvoorbeeld heftig te sporten. Daarom gaan we in samenspraak de dag in de eerste weken een duidelijke structuur geven waarin alle gezonde activiteiten die nodig zijn voor je herstel zijn opgenomen. 

Vinger aan de pols

Je houd je activiteiten bij die je wekelijks in een evaluatie via het cliëntportaal doorgeeft. Dat geeft mij als begeleider inzicht, maar je mag het gerust ook als een stok achter de deur beschouwen laughing.

error: Content is protected !!